Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11736
Professoren om musl...
Fiskere og forskere...
Selv fiskerne er fo...
Vandmiljøet er ikke...
Sunde vandløb skabe...
Fluefiskere har snø...
Trods sne og slud s...
Lystfisker-Gordon e...
Borgere undrer sig:...
Vinterkulde har ska...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Tysk lystfisker er...
Tysk lystfisker er...
Midt- og vestjyder...
Ny motor stjålet
Nu kommer der skilt...
Robot skyder laksel...
Forsvundet fisker f...
Helikopter søger i...
Norsk studie: Flere...
Limfjorden har fået...
Artikler
Artikler ialt:138
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Fluebinding #3 - Sak...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 15-06-2013
Snør de flade - del 1 - fladfiskene
Denne artikelserie er stærkt inspireret af afdøde Jens Ploug Hansens bog med titlen ”Snør de flade”. Bogen var enestående og et eksempel på forfatterens fokus på all-round fiskeriet. Hvem ville ellers tilegne en bog til fladfiskene?
I erkendelse af at der ikke er skrevet meget andet om fangst af disse velsmagende fisk, har jeg valgt at lave en lille artikelserie, som kan hjælpe læserne i gang med fladfiskeriet.
Artikelserien er opdelt i følgende kapitler:
 • 1. Fladfisk
 • 2. Grejet
 • 3. Agntyper
 • 4. Hvor står fisken
 • 5. Garnfiskeri efter flade
 • 6. Rensning

  Fladfisk
  Fladfisk er en fællesbetegnelse for en lang række fiskearter strækkende sig fra den lille ising til den enorme helleflynder, som kan veje flere hundrede kilo. Fælles for især de mindre arter er, at det er velkendte fisk med en enestående smag - det er naturens egne færdigretter. Den lille ising anvendes til fremstilling af panerede fileter, eller tørrede barkskud. Skrubben og rødspætten kan også bruges som fileter, eller tilberedes hele evt. med fyld af rejer. Tunger anses for en speciel delikatesse og ses ofte på selv de bedste restauranters menukort. Store rødspætter og pighvar er bedst egnet til ovnen, da de er vanskelige at gennemstege på en pande, selv når der er plads. Fladfisk kan også nydes direkte på stranden, hvis man pakker dem enkeltvis ind i vådt avispapir, tilsætter salt, peber , evt. fylder fisken med lidt persille blandet med smør og lægger ”pakkerne” direkte på et bål. 20 minutter senere har man en herreret ”som kun burde spises af gentlemen og fiskere”.
  Duften af frisk stegte ’flade’, der er anrettet med nye kartofler og persillesovs, er noget der kan få tænderne til at løbe i vand.

  Nu til fiskeriet.
  Fladfiskeri kan dyrkes hele året, men sommerfiskeri efter flade er rigtigt ”dovnefiskeri”. Det at rigge et par stænger til med sandorm og smide sig på ryggen eller i festivalstolen og nyde omgivelserne i selskab med en kølig pilsner eller sodavand er bare for godt. Man glemmer fuldstændig tid og sted. Det hele afbrydes pludseligt af en stangtops vibreren - så er der flade på spil.

  Det er især 3 arter af fladfisk, som fanges fra strande og moler.

  Den lille ising er de seneste årtier blevet den mest almindelige fladfisk i det kystnære saltvand. Isingen bliver sjældent over 40 cm. og vejer ikke mere end godt 1 kg. Den kendes bedst på sin skummetmælkagtige og næsten gennemsigtige bagside samt en markant bue på sidelinien over brystfinnen. Oversidens farve varierer fra gullig til brunlig. Isingen har en relativ lille mund og skal derfor fiskes med små agn – stykker af sandorm, børsteorm m.v.

  Skrubber kan blive væsentlig større end isinger. De kan veje op til ca. 4 kg. og måle op til ca. 70 cm. Skrubben kendes på sin ru overside. Farven på øjesiden kan variere og den kan også have røde pletter. Skrubber findes på dybder på op til 250 meter og lever fint i såvel saltvand som brakvand. De kan også finde på at trække langt op i åerne. En hel del gudenåfiskere er blevet overraskede af en ’skrubbe-bifangst’ mange kilometer oppe i åen.

  Rødspætten der tidligere var den hyppigste forekommende fladfisk i danske farvande, er blevet en næsten sjælden fangst. Den lever på sandet bund fra det helt lave vand og ned til dybder på 250 m. Det er en rigtig salvandsfisk, som lever bedst i de frie vande. Den kendes på en helt glat og let slimet overflade med markante røde pletter der på ældre fisk kan have en hvid krans. Endelig har den nogle hårde udvækster på gællelåget. Rødspætter kan også i meget sjældne tilfælde nå en længde på op til 70 cm. og veje op mod 7 kg. Men det er ekstremt sjældent, at nogen fisker den slags op fra dybet.

  Leps
  Rødspætter og skrubber kan krydses. Det sker ofte og derfor kan man nemt opleve at fange fisk, som både har en ru overflade og markante røde pletter. Disse fisk kaldes leps og er en krydsning mellem rødspætten og skrubben. Lebs er sterile og kan derfor ikke selv få afkom.

  Næste del: Snør de flade - Grejet
 • Top 10
  saja2633
  toraa2539
  Jan R. Jensen2507
  Hardy u2492
  udland662485
  simon agerholm2452
  ublabu2451
  renefrh2450
  Multe Per2435
  jks2424
  Målinger
  Fisk og Ferie
  Tangeværket
  Åernes tilstand i den nye struktur
  Jagt
  Konkurrence
  Hornfisk
  Grejindkøb
  Fisketegnsmidler
  Føler fisk smerte?
  Fisketegn
  Flere målinger
  Links
  Links ialt: 123
  fiskeatlas.dk
  Fly Fishing History
  Steen Ulnits
  The Complete Angler ...
  Lystfiskeroplysninge...
  Henrik Leth
  Niels Vestergaard
  Dansk Amatørfiskefor...
  Gyllebomben
  Brugernes hjemmeside...
  Flere links
  Kontakt