Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11868
Kommune forklarer:...
Fiskeriforening: Sl...
100 ton slam løb ud...
Rappenskraldere og...
Oliver er
Sommeren vender til...
Ældre fisker omkomm...
Efter udslip: Ørred...
Trods massedød i Tu...
Kommune har fundet...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Fjorde har det bedr...
Sportsfiskere kæmpe...
Eftersøgning afblæs...
Karper forsvinder:...
De "gode fisk" skil...
Bævernes raseren en...
Tættere på mysterie...
Dansk fisker skærer...
Naturen Nu: Øresund...
Trolling-tilmelding...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Å-fiskeri
Laks på "letspin"
Spørger: Tagersboel d. 10-04-2017 13:17:58
Hej

Hvad er det letteste grej man kan tillade sig at fiske med, efter laks i de større danske åer?

Fik for et par år siden øjnene op for letspin på kysten, efter alt for mange år med lange og tunge stænger, så fisker gerne så let som muligt, for fornøjelsens skyld.

Svar fra: Samsara d.10-04-2017 14:04:32
Har fisket med en 10 fods Fenwick iornfeather stang med kastevægt op til 32 gram og et almindeligt str 4000 shimano stradic hjul.
Stangen har uden problemer holdt til flere laks i Danmark,Norge og Sverige op til 12,5 kg. Hjulet led forholdsvis hurtigt døden på grund af det konstante pres fra store spinnere.
Hvis du bare lader være med at fiske med for tynd line, så er det ikke noget problem.
Jeg syntes forøvrigt at Jernfætteren fra Fenwick er genial til formålet, fordi den har en god rygrad, men ikke vejer ret meget.

Svar fra: mos d.10-04-2017 18:33:54
Jeg er meget enig i at Ironfeatheren er en fed stang. Jeg har selv den omtalte 10 fods model med kastevægt 8-32 g.
Jeg var dog så glad for serien, at jeg også købte den anden 10 fods udgave med kastevægt 12-48 g.
Denne model synes jeg klart er at foretrække i Varde og Storåen, hvor jeg fisker.
Kastevægten synes jeg er højt sat. Jeg synes selv den kaster bedst med vægte fra 15 til 22 g. I strømmende vand har den dog den store fordel, at den ved nedstrømsspin bøjer mindre i klingen end den lettere udgave.
Begge stænger er lette, stærke og med ryggrad. Jeg bruger nu den lette på kysten og den kraftige i åen, hvilket jeg synes virker fantastisk.
Hvor let grej der kan bruges er svært at vurdere, du kan ikke holde en blank fed forårslaks, hvad enten du bruger en 7,8, eller 10 fods havstang, hvis en virkelig vil afsted.

Svar fra: Samsara d.10-04-2017 18:49:02
Mos. Jeg vil medgive at nedstrøms spin er lidt en udfordring fordi klingen bøjer.
Er der kraftig strøm, peger jeg bare spidsen i kasteretningen :-)
Og ja.
Hvis de virkelig vil afsted, så er stangen sgu ligegyldig

Svar fra: simon agerholm d.10-04-2017 22:34:07
Du kan sagtens lande en dansk +10 laks på nærmest UL-grej.. Men det giver ikke mening, og det vil være på fiskens bekostning (hvis den skal genudsættes).
Jeg har selv landet laks op til 15 kg. på almindeligt let kystgrej (kastevægte op til 20 gram) .. Eneste gang jeg gik i overmod, var da jeg fiskede laks i Mörrum, med et Stella str.1000 ... Det kunne godt holde til en ret stor laks, men JEG måtte løbe en del, da der er en naturlig grænse for hvor meget line der kan være på sådan et hjul.

Svar fra: peter.a.larsen d.10-04-2017 23:15:15
Hej Tagersboel

Letspin efter laks i å eller elv er nok noget risikabelt.

Jeg har selv fisket en del i Svenske elve, og ind imellem set folk komme med kystgrejet, 9-10 stænger 10-30g og tilsvarende liner og hjul. Og jeg har set dem knække om ikke halsen, så linen på det. Læg dertil et almindeligt kystnet, og du har opskriften på "den store som slap væk".

Letspin er dejligt, men jeg vil nu helst benytte grej som passer til fiskeriet, og ikke trækker kampen så langt ud at laksen dør af udmattelse. Læg dertil at laks somme tider slår til endegrejet med halen, så man forbløffende ofte står med et halekroget eksemplar. Halekrogningen giver laksen enorme kræfter, den er fejlkroget og skal genudsættes, men den skal jo så ind til bredden først. Det betyder for min del først og fremmest at linens styrke skal kunne klare et halekroget eksemplar, i praksis for min del 10-15kg brudstyrke.

Stangen skal kunne kaste endegrejet, jeg bruger normalt mellem 20 og 40g afhængig af strøm og dybde. Jeg brugte tidligere ironfeather 10fod/32g eller 11fod/54g, men er gået over til en hjemmebygget (på flueklinge klasse 16) 9 fod, kaster op til ca. 50g og er meget lettere end jernfætrene. Med den har jeg taget laks op til 10kg.

Hjulet er det samme som på kysten, et Shimano multihjul i størrelse 200 som kaster alt mellem 5 og 100 gram. Fastspolehjul i normale størrelser holder ikke til presset. Multihjulet rummer ca. 140m fletline. Hvis en laks tager et langt udløb i stærk strøm vil strømmens pres på linen meget hurtigt afgøre kampen til laksens fordel. Pres den hårdt for at stoppe lange udløb, men lad den gerne tage nogle kortere. Jeg kører med løs bremse og friktions-varm tommeltot.

Der er langt mellem huggene, så når hugget falder må grejet bare ikke svigte!

Svar fra: ufl d.11-04-2017 01:03:33
Hej
Letspin til laks kan godt praktiseres i dansk å, men stiller krav til setup og styrke af grej, så det skal gøres med omtanke. Fightede en stor sommer laks i super kondition, nok 10-11kg på en Sage 5-22g spinnestang uden problemer i Storåen, hvor der kunne lægges max pres på laksen så det holdt den fra de store udløb. Nu bruger jeg så fletline hvor jeg gerne vil have flex til håndtaget for at kompensere de vilde slag med hovedet. Så man skal have en stang med stærk rygrad da fiskeriet oftest er C&R for at skåne laksen mest muligt. Så anvender normalt en lidt længere stang i 10-28g da der er meget store laks i Storåen, så ville nødig tabe drømmefisken pga grejet og vil skåne fisken mest mulig ved genudsætning...

Svar fra: dalleinf d.15-04-2017 21:29:01
Peter - og andre.
Hvor kraftig en line (diameter) anvender I til laksefiskeriet?
Hvor meget line har I på?

Jeg har selv kun sparsom erfaring med laksefiskeri, men har været meget heldig med 2 stk laks på ca. 8 kg på få ture i DK.
Begge fisk blev taget på 0,35 mm nylonline og str 300 multihjul (Calcutta D), hvilket virkede fint.
Jeg vil gerne bruge lidt spinklere grej, som fx Ironfeather 8-32 og et mindre hjul (fx Calcutta 201D)
Fletline kan jeg have rigeligt af på et str. 200 multihjul, men jeg har blandet erfaring med fletline til havørred i åen. Jeg har fanget mange havørreder på både nylon og flet, men oplever nok at miste flere fisk i selve hugget, når jeg går med fletline. Især hvis stangen ikke er blød nok. Det kan selvfølgelig også være, at jeg bare mærker flere fisk med fletline (men jeg tror nu ikke det er derfor - ser ofte selve hugget)
Jeg går ud fra, at det samme gør sig gældende ved laksefiskeriet (?).
Hvis jeg spoler 0,35 mm nylonline på et str 200 multihjul får jeg nok plads til ca 90 m. Det er måske også nok (?)... jeg har i hvert fald svært ved at forstå behovet for 200 meter line i danske vande --- hvis fisken kommer >120 meter væk, så er den vel også "væk"...

Svar fra: Samsara d.15-04-2017 23:45:27
Altid nylon og som dig, bruger jeg 0.32-0.36 afhængig af hvor det er henne.
Til havørred i åen, er det næsten altid fletline med nylon/fluorocarbon yderst.
Men det kommer lidt an på om jeg fisker nat med wobler, eller dag med opstrøms spin. Med wobler foretrækker jeg nylon.

Svar fra: peter.a.larsen d.16-04-2017 15:16:59
Hej Dalleinf

Jeg interesserer mig ikke så meget for linens diameter, mere for brudstyrken.

Mine erfaringer stammer fra en enkelt laks i Skjern Å (3,2kg), to mistede laks i Lærdalselven i Norge, en kystlaks (5,6kg) og adskillige laks op til 10kg i Svenske elve.

I Svenske elve startede jeg med 0,35 monofil, og fandt ud af at den gik ikke. Dels pga. tab af endegrej som satte sig i stenene, dels fordi en ca. 5kg laks tømte hjulet for 150m line da den åbenbart ville tilbage til Atlanterhavet ned ad strømmen. Den var fejlkroget i halen, og gav mit livs hårdeste kamp. Den blev genudsat. Derefter brugte jeg fletline med en brudstyrke på først 9kg, og senere 13kg. De 13 kg er for at minimere tab af endegrej, tyndere line kan sagtens lande en laks.

I Skjern Å fik jeg for år tilbage en 3,2kg laks under fiskeri efter bækørred med en lille spinner. Linen var 0,25 monofil, og laksen opførte sig pænt, dvs. ingen lange udløb. Åerne i Jylland spiser ikke endegrej på samme måde som de Svenske elve, så man kan nok bruge en lidt tyndere line.

I starten af min karriere fik jeg en invitation til en gratis dag ved Lærdalselven tidligt på sæsonen (jeg har familie i Norge). Som fattig student var grejet derefter, dvs. meget billigt. Der var store blanke laks som gik op mod strømmen, og de var hugvillige! Første laks gik nedstrøms for fuld skrue, og pludselig gik bremsen i friløb. Det hjalp ikke at stramme den og linen sprang da spolen blev tømt. Bremseskiverne var lavet af plastic og smeltede simpelt hen. Efter nogen tid størknede plasten, og så var skiverne limet sammen. Ved laks nr. 2 forsøgte jeg at rulle baglæns på hjulet under udløbet. Det endte med at alle tænder i tandhjulet blev fræset ned, og denne laks tømte også hjulet, med sprængt line til følge. Lige siden har jeg foretrukket multihjul.

Jeg vil tro at man kan gå lidt ned i linediameter i Danske åer, dels er der ikke så meget strøm, dels er der nok ikke så mange sten.

Næste gang du står ved fiskevandet, så prøv at lade linen gå ned ad strømmen uden endegrej. I en Svensk elv med stærk strøm er presset fra 100m fletline faktisk ret voldsomt. Mod en monofil line endnu værre. Min tommelfingerregel er at med laks på krogen og 50m line ude har jeg styr på det. Men med 100m ude er der stor risiko for at strømmens pres knækker linen. I Danske åer med mindre strøm kan det være anderledes.

Det er ikke mit indtryk at man mister flere fisk på fletline. Det er derimod helt sikkert at monofil dæmper så meget at man ikke effektivt kan give tilslag på lang line. Men jeg bruger altid en monofil spids, den tager sliddet mod bunden, den virker som knækline så men ikke mister hele fletlinen, og så er det mit indtryk at den giver flere hug end fletline hele vejen.

Mvh. Peter

Svar fra: dalleinf d.16-04-2017 20:38:00
Samsara og Peter - tusind tak for fornemme svar og vilde historier. Det er tankevækkende.

Jeg har haft en dag ved Namsen efter lang periode uden regn, og jeg måtte hurtigt sande, at der er enorm forskel på dansk å og norsk elv hvad angår sten, vandplanter og størmforhold.

Jeg prøver med to str. 200 multihjul - et med fletline og et med Sufix 0,33 mm (9,4 kg).

Mvh Michael

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
saja4009
toraa3955
Hardy u3749
udland663629
Jan R. Jensen3610
bennylaarsen3545
renefrh3518
Storfisk3510
blep3507
Bersaerk3482
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt