Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11864
Oliver er
Sommeren vender til...
Ældre fisker omkomm...
Efter udslip: Ørred...
Trods massedød i Tu...
Kommune har fundet...
Fiskeriformand: Mas...
Forsker: Vi kan sag...
Fiskeriminister vil...
Efter massivt udsli...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Eftersøgning afblæs...
Karper forsvinder:...
De "gode fisk" skil...
Bævernes raseren en...
Tættere på mysterie...
Dansk fisker skærer...
Naturen Nu: Øresund...
Trolling-tilmelding...
Han fangede den før...
Mystisk indvandring...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 06-04-2003
Hornfisk
Sæsonen nærmer sig, hvor store flokke af hornfisk jager ind i vores farvande.
De største kommer først og i mindre flokke. Herefter følger store stimer af mindre men absolut spisefærdige, eksemplarer på ½ meters længde.
Fiskene opnår denne størrelse i løbet af 1-2 år. De vokser meget hurtigt i den første del af deres liv. Herefter går det langsomt, men de kan blive op omkring 1,2 meter lange og veje op mod 2 kg. Eksemplarer af denne størrelse er omkring 20 år gamle.
Hornfisken tager turen i april/maj fra Atlanten vest for England for at komme ind og gyde.
En hun kan indeholde op mod 40.000 æg, som gydes i leg på lavt vand. Man kan opleve at vandet er helt grumset i overfladen, hvor hornfiskene netop har leget.
Fisken kan ikke forveksles med andre fisk i vores farvande, da dens meget markante næb og dens ekstremt strømlinede krop, giver den et helt unikt udseende.
Det er en rigtig 'lystfiskerfisk' og mange lystfiskere kaster alt fra sig, når de første meldinger om hornfisk begynder at komme.
Der findes en dansk webside, hvor man kan indberette fangster og læse, hvor langt hornfiskene er nået. Du kan se den på Netnatur - Hornfisk
Der findes nogle landskendte pladser, hvor hornfisken fanges fra. Det er bl.a. Aggersund og Oddesund, hvor broerne tidligere var oversået med fiskere, som praktiserede (det nu ulovlige) 'rykfiskeri'. 'Rykfiskeriet' bestod i, at man sænkede pirke med opadvendte kroge ned i stimerne, når de passerede broen. Her rykkede man pirkene op og ned indtil man krogede fiskene - typisk i kroppen.
I dag foregår fiskeriet mere humant fra 'fæsterne' , fra kyst, eller båd.
Hornfiskene spreder sig ret hurtigt ind i alle danske bælter og fjorde og fanges til sidst langt oppe i Østersøen.
Hornfisk kan fanges på mange måder. Jeg vil i det følgende skitsere 3 forskellige teknikker.
En betingelse gælder dog altid, uanset hvilken teknik man anvender - krogene skal være skarpe. Der er ikke meget kød på hornfiskens næb, det er derfor nødvendigt med ultraskarpe kroge, for at kunne trænge ind i den smule der er. Hornfisken er kendt, som en fisk der ofte springer af krogen, så sørg for at have en krogskærper i lommen når der fiskes 'horn'.

Med blink
Blink er god agn, når man står ved broer og havneanlæg. I disse gennemløb kan stimerne gå fra 0 meter og ned til måske 10 meters dybde. Blinkets styrke er her, at man kan eksperimentere med forskellige dybder, alene ved at varierer indspinningshastigheden.
Man anvender typisk slanke, blanke blink på 15-25 gr. efterfulgt af en skarp 3-krog.
Fisken jager på den måde, at den slår til byttet med sit næb for at bedøve det. Først herefter sætter den (de meget små) tænder i det. Det skal man være opmærksom på, når man fisker med blink. Første gang man mærker fisken, skal man ikke give modhug. Lav i stedet en lille 'kunstpause' inden linen strammes op. Herved er der større chance for, at krogene sætter sig i de blødere munddele.
Nogen anvender desuden en teknik, hvor de laver lidt afstand mellem blink og krog, ved at binde 5-6 cm. monofilline mellem blink og krog. Det skulle forbedre krogningen.

Med flåd
Fisker du fra kysten, hvor dybden ikke varierer så meget, kan du med fordel fiske med sildestykker eller en flue under prop eller bobleflåd.
Man trækker linen gennem flådet og monterer en lille krog st. 6-8, eller en flue bundet på samme. Linens længde skal kunne varieres under flådet, så man har mulighed for at finjustere..
Bobleflådet er klart at foretrække, da det kan fyldes med en passende mængde vand, så det både udfylder rollen som kastevægt og flåd. Der er også kommet nye typer flåd, som kan anvendes til dette fiskeri bl.a. torpedoflådet, som købes i forskellige vægtklasser.

Med flue
Endelig kan hornfisk selvfølgelig også fanges med flue. Det foregår med let kystgrej og flydeline. Hornfiskene går løs på mange fluer, men en speciel rig, har dog vundet indpas de seneste år.
Man har en ”normal flue” eks. et juletræ (str 6-8) for enden af forfanget. Ca. ½ meter oppe bindes en ophængerknude, med en tavs på ca. 30 cm. På denne ophænger bindes en lille flue eks. en rejeimitation (str 10-12). På den måder er der 20-30 cm. afstand mellem de to fluer i vandet.
En stor flue som jager en mindre, ”tænder” et eller andet hos hornfisken, så den næsten ikke kan lade være med at hugge og der er ofte ophængeren det går ud over.
Sidste år var der en del debat om emnet hornfisk, så her følger et lille udpluk af indlæg fra sidste år:
Hornfisk på flue
Hornfisk - hvordan?
Tandemflue
Top 10
saja3989
toraa3810
Hardy u3729
udland663609
Jan R. Jensen3590
bennylaarsen3530
renefrh3498
Storfisk3495
blep3487
Bersaerk3462
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt