Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11688
Sjælden, lille fisk...
Vandet fandt nye ve...
Kajakroer fundet dr...
Eftersøgning indsti...
Beredskab leder eft...
Lystfiskere jubler...
Sjælden delfin fund...
22 kilo tung gedde...
Døde havområder med...
På jagt efter sæl-l...
Flere nyheder
Nyt sidste år
TV: Se billederne:...
Nu kommer de frygte...
Museumsinspektør ka...
Lystfiskere på fast...
Forhøjet vandstand:...
Husejere kæmper mod...
Debat: Skal vi have...
Forskere og fiskere...
Mysterium opklaret:...
Stor eftersøgning:...
Artikler
Artikler ialt:144
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Isfiskeri
Geddepremiere
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Geddepremiere
Isfiskeri 2003
Fluebinding #6 - And...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 20-04-2003
Et af livets små paradokser
Natten til den 18 april overnattede vi hos familie inde i Århus midtby. Da jeg om formiddagen gik ned med sengetøjet for at pakke det i bilen, så jeg den. Lige der på håndtaget til bagagerummet sad den og vippede i vinden. At den skulle dukke op lige her inde 'på stenbroen' - det var da paradoksalt. Jeg bor 50 meter fra vores lille å og endnu i år, havde jeg ikke set et eksemplar.
De lodrette transparente vinger stod flot og benene havde et solidt greb i bilens overflade. Bagkroppen med de fine halestråler stod i en smuk opadvendt bue. Den første majflue!
Synet af den fik straks tankerne henledt på vinterens aftner ved fluestikket, hvor hackler, dubbing og hårstumper, var blevet bundet for at skabe illusioner, som efterlignede det lille vidunder.
Mine tanker forlod midtbyens rumlen af 'helligdagstrafik' og gled hjem til åen, hvor jeg så ofte før havde siddet og betragtet alle de små fluer, som dels dukkede op fra vandet som nyklækkede eksemplarer parate til at nyde et ultrakort liv, dels som æglæggende individer, der med dødsforagt udførte den handling de var forudbestemt til og endelig også som hensygnende 'skrog', der fulgte strømmens luner med vingerne klæbet til vandets overflade. I alle faser er de udsat for de glubske rovfisk, som konstant er på jagt efter en lækkerbisken uden hensyntagen til andet end deres egen sult. Man kan kun have respekt for det lille dyr. En respekt som retfærdiggør en egen udspekuleret jagt på disse 'mordere', der med et 'slurp' fortærer de små fluer igen og igen. At lade en selvbundet flue sejle på overfladen indtil den snappes af en bedraget ørred og mærke de vibrerende træk i stangen er ren nydelse med den erkendelse.
Måske er det ikke overraskende, at den første Ephemera danica dukker op i storbyens mikroklima. Fluen klækkes, når solen har fået kraft til at opvarme omgivelserne tilstrækkeligt. Normalt sker det først i maj måned og man forbinder også majfluesværmning med lune, stille sommeraftner. Men inde i storbyen kan kunstige forhold altså skabe grundlag for en tidlig klækning. Herinde finder man dog ikke stilheden, som kun brydes af gøgens kukken og hyppige smask fra de sultne ørreder og det røde lys fra den nedgående sol, som kaster lange dramatiske skygger.
Det er i sandhed en dejlig tid, som nærmer sig.
Top 10
simon agerholm2177
toraa2170
udland662165
saja2154
Jan R. Jensen2152
bennylaarsen2140
Hardy u2137
Bersaerk2133
golfm2129
glimmy2127
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt