Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11823
Havbrug indrømmer u...
Milde makrel: Popul...
Forurening af bæk:...
74-årig omkommer i...
Algerne invaderer D...
Advarer svømmere om...
Laserkanoner skal t...
Aggressive japanske...
Stille og varmt vej...
Stort udslip af gyl...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Fiskene flygter: Kr...
De fangede en kæmpe...
Kæmpetun sætter dob...
Tusindvis af frivil...
Mand efterlyses: Ka...
Svup i haven: Kommu...
Stort hummergilde p...
Biolog slår fast: S...
Gense videoen: To f...
VIDEO: Lystfisker o...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 28-04-2003
Geddepremiere
1. maj er traditionelt en stor dag for alle geddefiskere. Her slutter den store rovfisks fredningsperiode og den kan atter jages med (næsten) alle midler.
Gedden er kendt som en frygtindgydende jæger, der kan nå enorme dimensioner. Den største gedde man har landet herhjemme blev fanget i 1926 og den vejede 26,5 kg. Den blev imidlertid skudt med haglgevær, så rekorden kunne ikke anerkendes. Den danske rekord lyder i øjeblikket på godt 16 kg. og den er fra 2002 (Tryggevælde Å), fisken kan dog blive op mod 2 meter lang og veje op mod 35-40 kg. Det er dog altid hunnerne som når disse imponerende mål, da hannerne sjældent bliver større end 6-7 kg.
Fiskens krop er ikke beregnet til at svømme over de helt store afstande, men den store gatfinne og langt bagudsiddende rygfinne sætter den i stand til at jage sit bytte i lynhurtige ryk over en kort afstand. Gedden står ofte på skjul i sivkanter og under rødder, hvor den venter på at byttet kommer forbi.
Den er kendt for sit frygtindgydende gab med mange hundrede bagudvendte og sylespidse tænder. Dette gab er en fatal fælde for enhver småfisk, som måtte havne her. Der er kun én vej væk fra tænderne og det er ned i geddens mave.
Tandsættet er dog også blevet nogle gedders nemesis, da de i deres glubskhed, kan finde på at gabe over et alt for stort bytte. Det er ikke muligt for dem at slippe grebet igen og herved risikerer de simpelthen at kvæles.
Der er efterhånden også fortalt mange (sandfærdige) lystfiskerhistorier om fangst af mindre gedder, som er i færd med at blive spist af en større artsfælle. På den måde får lystfiskeren 2 fisk på én krog.
Gedden er stort set altædende. Den spiser alle slags fisk inklusive egne artsfæller. Den snupper også frøer, ællinger, mus og rotter i overfladen, hvilket kan udnyttes af den eksperimenterende fisker.
Gedden findes overalt i ferske og brakke vande. Den kan således fiskes i de fleste søer, åer og brakke fjorde. Næsten intet vand er for småt - så selv mindre damme og voldgrave kan have en bestand af overraskende store eksemplarer.
Hunnen lægger sine æg i sivkanter på lavt vand i foråret, hvor de klæber til vegetationen. Store eksemplarer kan lægge mere end 200.000 æg. I løbet af et år opnår ynglen en størrelse på ca. 20 cm. Hannerne er kønsmodne efter et par år, hunnerne først efter 4-5 år. I løbet af sommeren trækker fisken ud på dybere vand.
Gedden jager primært med synet, hvilket kan ses på de meget store øjne. Den har derfor et problem i de meget algeforurenede søer, hvor den kan fortrænges af sandarter, hvis de er til stede. Gedder i disse vande bliver heller ikke så store, som i de klarvandede søer.
Gedden kan fiskes på mange forskellige måder, men jeg vil her skitsere 3 traditionelle metoder.
For det første kræver geddefiskeri ret kraftigt grej. Linen skal som min. være en 0,40 mm. nylonline. Den forstærkes på de sidste par meter med en 0,50-0,60 mm. nylonline, eller et af de specielle forfang. Det for at forhindre, at geddens skarpe tænder skærer linen over. Stang og hjul er ikke så vigtige, en ordinær 10-12 fods stang og et fastspolehjul kan fint anvendes. Et fangstnet er en god ting at medbringe, når kæmpen skal landes, for slet ikke at tale om krogtangen som er et 'must', når krogen skal løsnes.

 • Agnfisk under flåd
  Agnfisk kan fiskes levende eller døde. Mange har det nok lidt svært ved at montere en lille sprællevende skalle på et krogsæt, så de vælger, at det nok er lige så effektivt at aflive fisken først. Alternativt kan man også anvende stykker af sild.
  Agnen kan placeres på forskellige måder på krogen. Nogle anvender et krogsæt med to 3-kroge, hvor den forreste krog monteres i fiskens hoved og den bageste i fiskens krop. Andre anvender blot en enkelt 3-krog som monteres gennem agnfiskens mund.
  Systemet belastes med et lod en 30-50 cm. oppe og hænges under et stort flåd. Hvor stor afstand der skal være fra flod til agn afhænger af vanddybden. Agnen skal 'svæve' lige over bunden. Systemet er selvfiskende, så man afventer bare geddens hug.

 • Wobbler/blink
  Wobblere er traditionelle geddeagn og man fristes næsten til at sige 'jo større, jo bedre'. Wobblere findes i dag i et utal af udformninger og størrelser, men de helt store er altså beregnet til gedderne. Hvad enten der fiskes med blink eller wobbler, skal agnen føres relativt langsomt gennem vandet.
  Man kan også anvende små flydende wobblere til aften/nattefiskeri nær sivkanterne, da gedden foranlediges til at tro, at der er tale om en frø eller mus, som plasker i overfladen. Har man båd til rådighed, er denne form for fiskeri noget af det mest ophidsende, man kan opleve. En tilsyneladende stille søkant, kan på et sekund forvandles til et frådende skumorgie, når gedden kaster sig over det falske offer - det er noget som får gang i fiskerens adrenalin.

 • Flue
  Fluefiskerne har også fået sans for gedderne. Det spinkle fluegrej kommer virkeligt på sin prøve, når en arrig hun 'yder fuldt træk'.
  Fluerne til geddefiskeri er igen meget store og bundet af pjuskede og kulørte materialer. De belastes med kuglekædeøjne og/eller blytråd, hvis de skal ned på dybere vand.
  De specielle fluer kaldet 'mus', som er bundet af rådyrhår, er også en meget underholdende agn at fiske med. De luftfyldte rådyrhår får fluerne til at flyde på vandet og er derfor oplagte til aften/nattefiskeri langs sivene, helt efter samme koncept som den flydende wobbler. Musene laver en masse støj i overfladen og en gedde der ser vandet brydes mod en lys sommerhimmel, kan ikke lade være med at hugge.
  Også fluefiskerne anvender et forfang af 0,50-0,60 mm nylon. Det relativt kraftige forfang modsvares fint af de store fluer.


  Det var så ordene om geddefiskeri. Det er ikke nogen videnskab at fiske gedder. Tværtimod er det meget enkelt fiskeri. Det er desuden ekstremt hyggeligt at sidde i en båd en lun sommeraften og lytte til lydene fra den omkringliggende natur og betragte lysene på land, mens man venter på geddens hug.
  Til sidst vil jeg blot ønsker dig held og lykke med den kommende sommers fiskeri efter gedderne.

  Hvis du vil læse lidt mere om, hvordan en gedde kan influere på en lille drengs fremtid, kan du læse denne historie Gedden
 • Top 10
  saja3544
  toraa3484
  Hardy u3336
  Jan R. Jensen3210
  Storfisk3180
  udland663179
  Bersaerk3147
  blep3137
  bennylaarsen3130
  redvultur3128
  Målinger
  Fisk og Ferie
  Tangeværket
  Åernes tilstand i den nye struktur
  Jagt
  Konkurrence
  Hornfisk
  Grejindkøb
  Fisketegnsmidler
  Føler fisk smerte?
  Fisketegn
  Flere målinger
  Links
  Links ialt: 123
  fiskeatlas.dk
  Fly Fishing History
  Steen Ulnits
  The Complete Angler ...
  Lystfiskeroplysninge...
  Henrik Leth
  Niels Vestergaard
  Dansk Amatørfiskefor...
  Gyllebomben
  Brugernes hjemmeside...
  Flere links
  Kontakt