Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11847
Landmænd og lystfis...
Haj-foster spiller...
Blæst gav kunstigt...
Blæsevejr har givet...
Søren fik rekordfan...
Gjølfiskere sætter...
Effektiv dræning ko...
Store fisk er tilba...
Effektiv dræning ku...
Oplev morild lige n...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Sensationelt foto:...
Lystfiskere skal sk...
Danske farvande er...
Gymnasieelever vil...
200.000 liter olie...
Miljø. Landbruget s...
Krabber har overtag...
Tørstig lystfisker?...
Fiskenet stjålet
Maritim indsats mod...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 27-11-2003
Den altid trofaste jernhest
“Hov, der er vist nogen der har fejlplaceret en artikel”, tænker du nok når du ser overskriften øverst. Men nej, den er faktisk god nok. Især hvis man er junior og hverken har bil eller knallert. Og har mor og far mv. ikke lige tid til at køre, føler man sig som bundet til sit eget kedelige, indelukkede værelse. Dette er selvfølgelig enormt frustrende, især hvis forholdene nærmest varsler fisk, så derfor må vi selv tage stilling til problemet. Og vi kan jo heller ikke forlange at vores forældre eller familie skal piske rundt til de forskellige fiskevande med os. Og det er her cyklen kommer ind. På baggrund af hvor erfaren cykelrytter, og hvor god ens kondition er, giver cyklen adgang til fiskevande i en radius af cirka 10 km, måske mere, lidt afhængig af vejr, vej og tid. Desuden kan en cykel komme til på selv de smalleste stier og traktorspor, hvor andre må gå. Så er der ikke andre muligheder i nærheden, er det bare med at stige på cyklen og komme afsted. Desuden er motion godt for sjælen og helbredet.
Her er et par tips mine venner og jeg selv bruger og har haft god nytte af på vores cykelture ud til vandene.

Grejet skal med

Ja, ja, cyklen er fin men det er da ikke til at have både stænger, waders, net, hjul, linekurv, agn osv. med?
Jo, sagtens! Selvfølgelig er det ikke muligt at have helt så meget grej med som i en bil, men det er ikke meget galt. Og det er sjældent man bruger en bil fuld af grej på en enkelt dag, lige med mindre man altså er medefisker i stor stil. De fleste lystfiskere ynder at medbringe deres stænger på turen og da stænger og snurrende cykelhjul sjældent er nogen god kombination, bør der vises ekstra påpasselighed her. Ikke bare for stangens sikkerhed om at gøre, men også for ens egen. Det er ikke sjovt at stå på næsen på grund af en stang i hjulet. Trods faren vælger jeg alligevel at holde stangen i hånden og altid i modsatte hånd af hvor bremsen sidder. Det kan man lige så godt skrive sig bag øret: Hav altid i det mindste én hånd fri til at bremse med.
Når det gælder stænger bruger mine venner og jeg oftest disse tre metoder:

Den første måde bruger jeg, som sagt, selv når jeg er ude. Her er cykler udstyret med turstyr en klar fordel. Man lægger stangen og turstyret parallelt og holder hånden om. Simpelt er det. Vinkel stangen så den hverken kommer i kontakt med jord eller hjul. Har man ingen turstyr holder man bare stangen omkring styret. Være dog meget påpasselig med at stangen ikke rutsjer for meget, eller den presses for hårdt ned mod styret. Endelig må stangens øjer hverken røre eller hvile på styret. Jeg har selv ødelagt en god stang på det.

Kører man på en cykelsti, hvor der ikke er for meget trafik, eller hvor man har lidt albuerum at gøre med, kan stangen også ligges vandret, så den flugter med styret. Så har man et bedre greb om stangen og man kan nemmere nå bremsen. Det er også mest behageligt, hvis hvis man skal cykle gennem længere tid. Husk igen at vende øjerne væk fra styret.

Den sidste metode kan også bruges til andre ting end stænger, som f.eks. parasoler til medefiskeri, net o.lign. Læg stangen så den flugter med den øverst del af stellet og spænd den forsigtigt fast med snor eller reb. Stangen skal ligge vandret og igen skal man være forsigtig med øjerne. Metoden er dog ikke for folk med tykke lår eller på lange ture for ellers kommer man konstant til at skrabe lårene mod stangen. Dette gør, at stangen rutsjer og øjerne beskadigs.

Stænger i stangrør bør påføres en snor eller en rem, så man kan have den over skuldrene. (Hvis de ikke allerede har det.) Ellers kan de snildt spændes på bagagebæren. Cykel ikke med dem i hånden. Det er aaaaalt for besværligt for håndledet.

Jeg er kystfisker og vil derfor nødigt undvære mine vaders. De er hellere ikke helt umulige at få med på cykelturen, så længe man har en stor, robust indkøbspose. Der er flere måder at pakke et par waders på, men pakker man dem på den metode jeg kommet til om lidt, kan man sagtens have et par fuldvoksne vaders i en stor pose fra f.eks. Netto, Fakta eller Kvickly. Husk dog på at posen skal være rimlig robust, især i hankene, og skal kunne klare vaderenes fulde vægt… også når man kører over humpler eller huller i vejen.
Start med at putte støvlerne ned i posen. Sæt dem ved siden af hinanden og press dem en smule sammen.

Derefter foldes resten sammen og lægges ned ved siden af støvlerne. Nu ikke for voldelig. Det kan godt tage et par forsøg. Vend altid åbningen (der hvor man kravler i dem) nedad, bare nu i tilfælde af regn på vejen, og pas på med at jokke på eller få remmene og klipsene ind i hjulet..

Så har du en pose vaders. Man kan enten hænge dem på styret eller sætte dem på bagagebæren. Husk nu også altid at have en ekstra pose eller to med, hvis nu den anden skulle gå itu.

En linekurv er uundværlig når man er kystfluefisker, så den skal selvfølgelig også med. Min linekurve er egentlig en transformeret vaskebalge og den er så smart, at den snildt kan sættes fast på bagagebæren. Det kan de fleste linekurve også, hvis man sætter dem på højkant. Vær dog lidt varsom med linekurvens bælte. Det må for alt i verden ikke få kontakt med hjulet!

Vi skal da også have alt det “løse” med. Såsom grejæske, hjul osv. Alt dette vælger jeg at opbevare i min elskede, og efterhånden, slidte fisketaske. Der findes mange former for fisketasker, men de mest populære er dem med indbygget stol i. De er da også relative billige og hammrende smarte… hvis man er medefisker! Skal du være mere mobil, altså bevæge dig meget, vil jeg på det kraftigste fraråde disse tasker p.g.a af deres vægt - de er virkelige tunge at gå rundt med. Og har du gået på kysten i 8 timer med sådan en på…. Ja, så hænger dine skulder nede omkring knæene når kommer hjem. En rigtig taske til mobilt fiskeri er let, og rimlig lille. Kun lige stor nok til at rumme de nødvendige forsyninger. Ja, måske er en Chestpack en god idé.

I min taske har jeg :
Hjulet, som jeg vælger enten at have i dens oprindelige emballage eller i en hjulpose for at det ikke skal få sand og andet i sig.
Min grejæske, som efter min mening ikke skal være større end nødvendigt. En for stor grejæske optager bare mere plads og vægt end en lille.
Min termokande med te. Der findes intet bedre end at tage sig et velfortjent hvil mens man skuer ud over fiskevandet med en kop te eller kaffe i hånden. Men tag ikke de store termokander med ud. De er meget tunge og fylder mindst lige så meget. Anskaf dig hellere en lille og let model. Min giver cirka to en halv kop te. Er man et rigtigt luksusdyr er sukkerknalder meget bedre end løst sukker.
Noget mad til de længer ture. Mad er alfa og omega. En fisker må aldrig gå og fiske sulten, for så er han ikke konsentreret på sine omgivelser og fiskene.
Drikkelse, enten varmt eller koldt. Er alfa og omega. Du vil få hovedpine efter ikke ret lang tid, ofte kortere end du tror. Igen skal drikkedunken ikke være større end højst nødvendigt og gerne med et par isterninger i hvis det er varmt i vejret.

Sikkerhed og nødvendig ting

Der er lige et par sikkerhedsforanstaltninger man bør tænke over, hvis man vil være på den sikre side. Noget af det vigtigste vi har på vores krop er hovedet, så det skal vi selvfølgelig passe godt på, helst lige så godt som vi passer på vores grej. Brug derfor altid cykelhjelm. Det gamle ordsprog siger: “Dem der ikke bruger cykelhjelm, har intet at beskytte derinde.” Desuden har der gennem tiderne været mange eksempler på, hvordan folk er kommet slemt til skade, ja enda døde af at køre galt uden cykelhjelm. Husk den.
Er man først derude, hvor selv kragerne vender og der skulle ske noget, er en mobil telefon en meget god ting at have på sig. Så kan man altid tilkalde hjælp. Desuden har mobilen også indbygget ur og alarm der fortæller dig hvornår det er tid til at pakke sammen. Og så kan forældre og andre også nemt komme i kontakt med dig.
Check også cyklens bremser. De skulle helst være i orden, for det er da dumt at ødelægge noget af sit grej, fordi en så basal ting ikke fungere.
Husk lys og reflekser, hvis du cykler hjem når det er mørkt. Og tro mig, det er nemt at blive “fanget” i mørket. Især når dagene er så korte, som de er nu.
Det er både hyggeligst og mest sikkert at følges. Så det vil jeg kraftigt anbefale. Især hvis der skulle ske noget. Der ud over er det også rart at have nogen at snakke med, hvis turen er lang.

Der er også en del nødvendige ting, du skal have med. Såsom lappegrej og en cykelpumpe. Er man første nogle kilometer hjemmefra, er det ikke sjovt at opdage man er punkteret. Det kender jeg kun alt for godt…
Er du ikke så kendt med området, bør du også have et kort med i tasken, for så kan du altid finde fiskevandet. Husk nu at bruge hovedet når du er derude og glem nu ikke: Hvad der er ned af bakke derud, bliver op af bakke hjem…

Skulle det ske…

…at uheldet er ude og man er på vej mod asfalten, græsset eller gruset i uhyggeligt tempo, er det rart at vide, hvad man gøre. Min ene fiskekammerat ødelagde både sit splinter nye Shimano hjul og stang ved et styrt på en løs stenet grusvej. Selv har jeg prøvet det et par gange og følger man disse råd er man næsten sikker på at redde grejet. Desværre også kun næsten. Hvordan det så end står til med en selv efter styrtet er en anden sag… Cykler du med stangen i hånden, er det vigtigt, at hverken du eller cyklen kommer ovenpå stangen. Hellere omvendt. Derfor skal du smide din stang hurtigst muligt for så er der mulighed for, at stangen lever videre til at fange flere fisk.
Kører du ved siden af buske, græs eller anden vegetation, gælder det om at kaste stangen hen i det. Når stangen så er kastet, bliver det dig der står for tur. Lad være med at tage af med håndledene, de er spinkle og brækker let. Land heller på albuerne og underarmene. Det giver nogle hudafskrabninger og skræmmer, men har du en jakke eller trøje på, går det. Hvordan jakken så ser ud bagefter, kan jeg ikke udtale mig om.

Ting der kan være årsag til styrt

Der er måske ikke meget at skrive om i denne kategori, men jeg vil alligevel lige gennemgå den, da det oftest er sete ting der er årsag til styrt.
Sten der ligger på vejen, ikke grus men knytnæve store sten, er en hyppig årsag til styrt. Når du kører over dem, får de dækket til at skride og så ligger man der - ofte inden man når at kaste stangen...
Grene er ligesom sten, også årsag til at dækkene skrider, så dem skal man også tage sig i agt for.
Er det vådt på vejene, også de asfalterede, bør man cykle kontrolleret i svingene. For slet ikke at sige hvis man har tynde hjul. De fleste der har set Tour de France, ved sikkert hvor mange styrt, der sker i regnvejr.
Huller i vejen kan og vil få dig til at stå på næsen, så hold øje med dem som var de miner.
Pas selvfølgelig på biler og andre faste objekter. De er rimlig svære at fjerne, når man kun er på cykel.
Fodgængere går af og til lidt usikkert og utilregneligt, især når du nærmer dig uset, bagfra. Er der børn blandt forgængerne, bør man køre i en stor bue ud på vejen. Jeg kan berette om mange tilfælde, hvor jeg har reddet mig fra et styrt ved at køre lidt udenom.
Der er flere ting på vejen, der kan være årsag til styrt, men har man øjnene med sig skal det nok gå.

Jeg håber, artiklen har givet dig lyst til at komme op på cyklen. Og hav altid i baghovedet:
Jo længere tid du har agnen i vandet, jo større er chancen for fisk.
Knæk og bræk!!!

Af. Martin Rønn Madsen.
Top 10
saja3719
toraa3702
Hardy u3514
udland663394
Jan R. Jensen3380
renefrh3338
Storfisk3335
blep3313
Bersaerk3302
bennylaarsen3299
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt