Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11688
Sjælden, lille fisk...
Vandet fandt nye ve...
Kajakroer fundet dr...
Eftersøgning indsti...
Beredskab leder eft...
Lystfiskere jubler...
Sjælden delfin fund...
22 kilo tung gedde...
Døde havområder med...
På jagt efter sæl-l...
Flere nyheder
Nyt sidste år
TV: Se billederne:...
Nu kommer de frygte...
Museumsinspektør ka...
Lystfiskere på fast...
Forhøjet vandstand:...
Husejere kæmper mod...
Debat: Skal vi have...
Forskere og fiskere...
Mysterium opklaret:...
Stor eftersøgning:...
Artikler
Artikler ialt:144
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Isfiskeri
Geddepremiere
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Geddepremiere
Isfiskeri 2003
Fluebinding #6 - And...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 05-11-2006
Varulve på krogen
Mennesket har altid haft et stærkt forhold til månen. Den har haft indflydelse på vores levevis og livsopfattelse gennem alle tider.
Symbolsk står den som regel for mørke og mystiske egenskaber. Flere religioner har gennem tiden, brugt månen som et spejlbillede af gudernes vilje. Inkaerne havde ofringsritualer forbundet til månen, og vores egen kristendom fastlægger bl.a. påsken ud fra månens faser (Påskesøndag falder den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn).
I astrologien har den sin egen indflydelse på det menneskelige sind og en af biorytmefaserne følger månen.
Anden overtro skaber billeder af varulve og ’ærbare’ kvinder, hvis sind forandres til det lidenskabelige, når månen er fuld. Det er ofte myter som stammer fra den Victorianske periode, hvor månesymbolet således blev brugt til at forklare undertrykte drifter .
Selv i dag skaber månen nye myter og fortolkninger. I 1968 stod det første menneske på dens overflade som følge af storpolitisk konkurrence.
Den gang sagde min kære kones bedstemor, som var opvokset og levede i indre missionske rammer, ’at det ikke passede’ - dette på trods af TV-mediets tilsyneladende ’bevisførelse’. Den gang virkede det lidt grinagtigt, men i dag eksisterer der faktisk en hel bevægelse, som ud fra helt andre ikke-religiøse kriterier stiller spørgsmålstegn ved, om der nogensinde har været mennesker på månen.
Lystfiskere har også opbygget mange myter omkring månens betydning. Nogle er der mere ’bund i’ end andre.

Spørger vi astronomerne, kan de også fortælle om månens indflydelse, men her er det ud fra en videnskabelig og målbar opfattelse.
Jeg har talt med Bjørn Franck Jørgensen, som er astronom ved Tycho Brahe Observatoriet, omkring månens rolle for lystfiskeren. Han har hjulpet mig med at konkretisere nogle af de begreber, som er styret af månens, jordens og solens bevægelser.

1) Tidevandet er en klar og målbar følge af månens tiltrækningskraft.
Når der fiskes efter fladfisk, tales der ofte om, at det er bedst ved tidevandsvendinger, måske er det endda allerbedst, når vandet vender ved højvande.
Månen bevæger sig samme vej om jorden, som jorden roterer om sin akse - altså fra vest mod øst. Månen bruger ca. 29 dage til en hel omgang, mens jorden som bekendt roterer 1 gang på et døgn. Derfor oplever vi månen, som om ’den står op i øst og går ned i vest’, men rent faktisk forholder det sig modsat.
Hvis der var vand overalt på jorden, ville månens tiltrækningskraft danne en bølge på den side af jorden, hvor den står. Der dannes desuden en tilsvarende bølge på den modsatte side af jorden. Derfor oplever vi 4 tidevandsvendinger i døgnet - 2 ved højvande og 2 ved lavvande.
Kontinenterne forandrer ikke dette, men de forskyder tidspunktet for ebbe og flod, hvilket vi oplever meget tydeligt i de danske fjorde og bælter.

2) Glasålene fra Saragossohavet trænger ind i de europæiske floder ved ’springflod’.
Månen har stor indflydelse på tidevandet, men den er ikke alene. Solen har på grund af sin store masse også sin egen tidevandsrytme. Den er ikke så stærk som månens på grund af den store afstand til jorden. (Tiltrækningskraften falder med kvadratet på afstanden). Solen danner altså sine egne 4 daglige faser. Når solens og månens højvande mødes, er der springflod. Her opstår den største tidevandsbølge, som de to himmellegemer samlet kan danne. Det sker når månen er ’fuld’ (Sol og måne står modsat) og når den er ’ny’ (Sol og måne står sammen på den modsatte side af jorden).
Der findes faktisk også et begreb, som hedder ’nippelflod’ - det er, når sol og måne samlet giver det laveste lavvande - de står så at sige "på tværs" i forhold til beskueren.

Det vil sige, at tidevand og springflod er absolut fysiske og målbare følger af månens (og solens) påvirkninger.
Hvad vi så som fiskere bygger ovenpå dette, er jo noget ganske andet - noget er vel skrøner, andet er fakta?
I øjeblikket venter vi på børsteormenes sværmning. Den skulle komme ved første fuldmåne i April. Om ormene sidder og holder øje med månen, eller har et indbygget måneur, ved jeg ikke. Jeg tror ikke, der er noget som videnskabeligt påviser dette eller glasålenes indtrængen ved springflod, ålenes bidelyst ved fuldmåne, eller fladfiskenes lyst til madding ved tidevandsvendinger. Men noget er der nok mere om end andet. Du må så beslutte med dig selv, hvad du tror på og hvad du ikke tror på, der har betydning for netop din fangststatistik.


Månekalenderen

Kig ind på Tycho Brahe Planetariets hjemmeside for mere information om himmellegmer. Du kan bl.a. se månefaserne og hente en månekalender, som kan bruges på din PC.
Klik på astronomi
Klik på årstidens stjernehimmel
Klik på Månen

(under billedet se en henvisning til månekalenderen)
Klik på denne side og månekalenderen kommer frem med valg af forskellige størrelse.

Læs også tidligere artikel på fisketips om Månefaser

Tak til Tycho Brahe Planetariet og Bjørn Franck Jørgensen.

(Bragt første gang 2003)
Top 10
simon agerholm2167
toraa2160
udland662155
saja2144
Jan R. Jensen2137
Hardy u2137
bennylaarsen2130
Bersaerk2123
golfm2119
jks2119
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt