Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11823
Havbrug indrømmer u...
Milde makrel: Popul...
Forurening af bæk:...
74-årig omkommer i...
Algerne invaderer D...
Advarer svømmere om...
Laserkanoner skal t...
Aggressive japanske...
Stille og varmt vej...
Stort udslip af gyl...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Fiskene flygter: Kr...
De fangede en kæmpe...
Kæmpetun sætter dob...
Tusindvis af frivil...
Mand efterlyses: Ka...
Svup i haven: Kommu...
Stort hummergilde p...
Biolog slår fast: S...
Gense videoen: To f...
VIDEO: Lystfisker o...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 12-10-2007
Fluebinding #1
Ørredsæsonnen er ved at være forbi. Mørket sænker sig, inden det bliver aften og solen viser sig ikke igen før hen ad formiddagen.
Vi er på vej ind i en tid, hvor gamle sange som ’I sne står urt og busk i skjul’ og ’det er hvidt derude’ blev skrevet. Det er en tid hvor man i mange hjem for blot et halvt århundrede siden, måtte sætte sin lid til kakkelovnen som eneste varmekilde og et sparsom lys til de stille indendørs sysler.
I dag har har vi helt andre moderne bekvemligheder, men på trods af dette, ’forfalder’ vi ofte til den hjemlige hygge, ganske som vores bedsteforældre og generationerne før dem.
Som lystfisker er man specielt plaget af udlængsel efter fiskevandet. Mange kompensere for dette, ved at kaste sig over en eller anden beskæftigelse, som forbereder den kommende sæsson. Det være sig overhaling af grejet, stangbygning o.a.
Én hobby er dog nok dominerende, når det handler om lystfiskerens vinterbeskæftigelse - nemlig fluebinding.
Fluebinding er en fremragende beskæftigelse, som kan føre en hen, hvor det skal være.
Man kan binde ’pragmatiske fluer’, så man hurtigt får opbygget en samling til næste sæson (og en 4-5 sæsoner mere). Man kan også kaste sig ud i at studere majfluernes anatomi, så man kan skabe den helt rigtige imitationsflue og helst på en krog, der er så lille som mulig. Eller hvad med at opdrive de helt rigtige fjer og hår, så man kan binde de flotte, prangende laksefluer, som ingen alligevel kan nænne at kaste i vandet.
Uanset hvilken form for fluebinding man har kastet sig over, vil man uvilkårligt komme til at sidde og fantasere om fremtidige fangster, mens man sidder og forsøger at få tråd, fjer, hår og krog til at gå op i en højere enhed.
Denne artikel er starten på en mindre serie, som omhandler det værktøj man skal bruge, når man vil starte med at binde fluer.
Værktøjet kan som alt andet købes i mange prisklasser, men som udgangspunkt kan man klare sig relativt billigt i startfasen. Senere når fluebindingen er blevet en besættelse, har man rig mulighed for at få rippet tegnebogen.
Fluestikket
Fluebinderens vigtigste redskab er helt klart fluestikket. Dette specialværktøj anvendes til at fastholde krogen, så man kan arbejde frit med bindetråd og materialer.
Fluestik findes i et utal af fabrikater og udformninger. På billederne vises 2 modeller, et meget billigt Indisk stik (øverst) og lidt dyrere stik (herunder).
Som sagt skal fluestikket være enkelt at betjene. Det betyder i praksis, at det skal være simpelt at montere og afmontere krogen. Det billige stik på billedet kræver justering, for at sikre et godt greb, hvor det lidt dyrere holder små som store kroge uden problemer.
Der kan være forskel på det materiale som stikket er bygget af. Er materialet for blødt, vil stikket efterhånden blive ødelagt, så det ikke længere kan holde krogene ordentligt.
Der findes andre typer, hvor stikkets øverste del kan drejes sammen med krogen, så man kan opbygge en meget præcis dubbingkrop.
Prisen for det billigste stik ligger på lidt under 100 kr., det andet stik koster vel ca. 500 kr. Fluestik kan købes til priser op over 9.000 kroner.

I den næste artikel vil jeg gennem gå nogle af de øvrige værktøjer.
Top 10
saja3544
toraa3484
Hardy u3336
Jan R. Jensen3210
Storfisk3180
udland663179
Bersaerk3147
blep3137
bennylaarsen3130
redvultur3128
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt