Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11688
Sjælden, lille fisk...
Vandet fandt nye ve...
Kajakroer fundet dr...
Eftersøgning indsti...
Beredskab leder eft...
Lystfiskere jubler...
Sjælden delfin fund...
22 kilo tung gedde...
Døde havområder med...
På jagt efter sæl-l...
Flere nyheder
Nyt sidste år
TV: Se billederne:...
Nu kommer de frygte...
Museumsinspektør ka...
Lystfiskere på fast...
Forhøjet vandstand:...
Husejere kæmper mod...
Debat: Skal vi have...
Forskere og fiskere...
Mysterium opklaret:...
Stor eftersøgning:...
Artikler
Artikler ialt:144
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Isfiskeri
Geddepremiere
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Geddepremiere
Isfiskeri 2003
Fluebinding #6 - And...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 18-12-2007
Fluebinding #4 - Dubbingnål og twister

Vi er nu nået til et punkt, hvor de værktøjer som beskrives i det følgende, ikke længere er strengt nødvendige for at kunne binde fluer. Nogen værktøjer kan erstattes af andre ting og andre bruges kun til at lette eller forbedre arbejdet.
Dubbingnål
Dubbingnålen anvendes til at pille hår ud fra fluens dubbing, rette hackler, eller i det hele taget at tilpasse fluens udseende. Endelig kan nålen også bruges til at ’droppe’ lakdråber på fluen.
Dubbingnålen kan fint erstattes af en stoppenål. Stoppenålen kan evt. monteres omvendt i en korkprop, så den altid er nem at få fat på.
På billedet er vist en dubbingnål, som er hul i den tykke ende. Herved kan den også bruges som hjælp, når man afslutter fluen med halvstik. Men også på det område, kan den erstattes af noget andet og simpelt - nemlig spidsen af en kuglepen.
Dubbingtwister
Dubbingtwisteren bruges som navnet indikerer, til at twiste dubbingmateriale. Mange fluer har en krop, som består af spundet hårmateriale. Her er dubbingtwisteren en stor hjælp. På billedet vises en lille simpel model. Den bruges på den måde, at man danner en løkke af fluebindingstråden og hægter twisterens ben fast i løkken. Herved dannes en aflang, smal trekant, hvor man kan placerer materiale mellem de to ’langsider’. Når materialet er på plads, snurres twisteren og herved dannes en tyk, holdbar dobbelttråd, med indflettet dubbingmateriale. Denne tråd kan nu vikles om krogen og danne fluens krop.
Den viste model kan kun arbjede med en lodret tråd.
Når man monterer dubbingen, sidder man som regel med en vandret tråd og ’piller’ dubbingmaterialet på plads, inden twisteren snurres. Med den viste model er det nødvendigt at flytte tråden med det løse materiale, fra vandret til lodret, inden den snurres. Her kan man opleve, at dubbingen falder ud eller rykkes. Derfor findes der også en lang model med et håndtag, hvor den roterende del er monteres i enden i form af et kugleleje.
En anden ulempe ved den viste twister er krogene, som holder tråden. De kan være svære at løsne fra løkken, når dubbingen er roteret. Mange fluebindere har set deres nøjsomligt, tilklippede hareuld springe fra tråden med et ’pling’, når de har forsøgt at fjerne den første twisterkrog.
Derfor er der nu også kommet nogle andre modeller, som i stedet for krogene har en bøjle, hvor tråden i stedet kan glide af.
Alle twisterne er bygget af et tungt materiale så de kan rotere længe efter en enkelt påvirkning.
Har man ikke en dubbingtwister, kan dubbingen i stedet spindes på med fingrene. Det er ikke så enkelt at lave kroppen helt ensartet på den måde, men med lidt øvelse kan man bestemt lave en god ’manuel’ dubbing.
Top 10
simon agerholm2167
toraa2160
udland662155
saja2144
Jan R. Jensen2137
Hardy u2137
bennylaarsen2130
Bersaerk2123
golfm2119
jks2119
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt