Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 11868
Kommune forklarer:...
Fiskeriforening: Sl...
100 ton slam løb ud...
Rappenskraldere og...
Oliver er
Sommeren vender til...
Ældre fisker omkomm...
Efter udslip: Ørred...
Trods massedød i Tu...
Kommune har fundet...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Sportsfiskere kæmpe...
Eftersøgning afblæs...
Karper forsvinder:...
De "gode fisk" skil...
Bævernes raseren en...
Tættere på mysterie...
Dansk fisker skærer...
Naturen Nu: Øresund...
Trolling-tilmelding...
Han fangede den før...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
artikel
Udgivet d. 13-02-2003
Sild!
Nu nærmer den tid sig, hvor sildene kommer ind fra Nordsøen for at gyde. Sildene bryder sig ikke om koldt vand og derfor opholder de sig i Nordsøen om vinteren, hvor de afventer forårets komme. Når vandet er blevet lidt varmere søger de i milliontal ind i de indre danske farvande igen.
Lystfiskere landet over vil snart få mulighed for at skaffe sig en spandfuld af den velsmagende fisk. Fisken er en pragtfuld spisefisk, hvad enten den steges, ryges, saltes, eller marineres. Endelig er det også en fisk, hvis kød skåret i strimler, kan anvendes som agn i forbindelse med fiskeri efter fladfisk, ørreder og hornfisk.
For lystfiskere med børn eller børnebørn er det også en rigtig underholdende fætter at gå på jagt efter. Når fiskene endelig er der, går der ikke timer mellem fangsterne, men fiskene hales op hver gang krogene kastes i vandet.
Det er egentlig lidt besynderligt, at fisken overhovedet kan fanges på krog, da hovedparten af dens føde optages gennem gællerne. Til alt held for lystfiskeren, snupper fisken da også af og til små krebsdyr og fisk med munden. Det kan vi så udnytte.
Hvor fiskes silden?
Det er efterhånden en tradition, at der fokuseres på, hvornår silden dukker op ved slusen i Hvide Sande. Det sker som regel i starten af marts måned. Men fiskene trækker på samme tidspunkt, også ind gennem Limfjorden og ned gennem Kattegat, for senere at sprede sig til alle danske bælter, fjorde og bugter - helt ned forbi Bornholm. Oplagte pladser er havneområder eller andre pladser, hvor der er dybt helt ind under land og gerne et smalt sted, som fiskene skal passere. Som sagt er slusen ved Hvide Sande et eksempel, men også Aggersund, Oddesund og Ålborg Havn i Limfjorden er 'store pladser' i den første tid. Herefter er silden 'over alt' og stort set hver eneste danske fjord har sine egne store sildepladser.
Hvordan fanges silden?
Man udnytter fiskens forkærlighed for små krebsdyr og derfor fiskes den på meget små kroge (str. 6-8). Som regel laves et forfang af en hovedline (0.30), hvorpå der er monteret 5-6 'tjavser' på hver 10-15 cm., hver med en blank krog for enden. I bunden af hovedlininen monteres et lod på 35 gram.
Man kan købe færdigt monterede forfang til få kroner. På disse forfang er krogene som regel, udstyret med gliterende vinger og andet lokkemateriale.
Silden ser alt hvad der er småt og blankt, som et potentielt fødeemne og hugger derfor villigt, også gerne på blanke kroge.
Det er en fordel at bruge en lang stang (9-12 fod). Stangen skal monteres med et fastspolehjul, som kan rumme 50-100 m. line. Linen kan være fra 0.22-0.45. Linens egenskaber har ikke den store betydning, den skal bare være stærk nok til at løfte 5-6 sild op af vandet, altså en brudstyrke på 2-3 kg. De nye superliner er ikke så velegnede, da sildefiskeriet også er fedtfiskeri. Silden har meget løse skæl og et markant fedt/slimlag, som har en tendens til at sætte sig overalt på tøj og grej - således også på de 'porøse' liner.
Fiskeriet går så i al sin enkelhed ud på, at man kaster forfanget ud i vandet, hvor man tror sildene stimer. Herefter spinner man ind, så krogsættet bevæges højt i det frie vand. Her må man selvfølgelig eksperimentere lidt, afhængigt af hvor dybt vandet er lokalt. Et er dog næsten sikkert - silden går ikke på bunden.
Når fisken landes
Når stimen er der, vil man ofte opleve, at flere fisk bider samtidigt. De landes ved, at man spinner ind og lader fiskene falde på jorden. Her er det en stor fordel at have en spand klar, som man kan afkroge de enkelte fisk over. Der er ikke noget værre end at få sildeslim og skæl på hænderne. Det er noget klistret stads og derfor kan det også være en fordel at have en gammel arbejdshandske klar, som anvendes når fangsten skal i spanden. Sørg også for, at fiskene kan opbevares i en tætsluttende beholder, for at undgå skæl overalt i bilen.

Silden opholder sig herhjemme hele sommeren igennem og trækker først ud i Nordsøen igen i det sene efterår. Der findes dog flere 'sildestammer', som gyder på forskellige tidspunkter. Høstsilden er således et eksempel på en stamme, som gyder om efteråret. På den måde har silden flere 'højsæssoner' samme år.

Nu er det bare om at være klar, når de første meldinger om sildefangster begynder at 'tikke ind'. Det er billigt og fornøjeligt at fiske sild.

>>Ole<<

Læs mere om silden

Se også denne side som beskriver, hvordan man kan lave sit eget sildeforfang
Top 10
saja4009
toraa3955
Hardy u3749
udland663624
Jan R. Jensen3610
bennylaarsen3545
renefrh3518
Storfisk3510
blep3507
Bersaerk3482
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 123
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Lystfiskeroplysninge...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Gyllebomben
Brugernes hjemmeside...
Flere links
Kontakt