Hjem Fisketips Spillet Søgning Fisk Hjælp Bookmark and Share
Status
Du er ikke logget ind.
Login
Glemt dit password?
Opret mig
Nyheder
Nyheder ialt: 12175
Masser af fisk må i...
To hvidnæser strand...
Firdoblet salg: Fis...
Coronakrisen rammer...
Jørn fandt savnet f...
Transkønnet fisk og...
Urenset spildevand...
Pas på ved vestkyst...
Lej en husbåd og se...
Det regner endnu me...
Flere nyheder
Nyt sidste år
Mystisk fiskesygdom...
Sjælden, rød stenbi...
Sygdom i omløb: Vil...
Hvad for en fisk? R...
Spørg Fagfolket: In...
80 ton fisk døde i...
Øhavets søkort opda...
2019 bliver et vold...
Undervandsrobot ska...
Zelina kastede sten...
Artikler
Artikler ialt:139
Start med fiskeriet
Isfiskeri
Snør de flade - del ...
Der fiskes fra isbry...
Varulve på krogen
Esrum Sø
Fluebinding #6 - And...
RSS-Feeds nu (igen) ...
Fluebinding #5 - Whi...
Fluebinding #4 - Dub...
Flere artikler
Dialog
Gruppe -> Fyn og øerne
400.000 havørreder sat ud på Fyn
Spørger: Michael Ladefoged d. 10-04-2019 11:03:43
Nu bliver der forhåbentligt lidt mere at fiske efter de kommende år, efter der nu er blevet sat 400.000 havørreder ud her på Fyn :)

I min optik er det ekstremt gode nyheder - både for os der bor på øen, men også for alle de fisketurister der vil komme strømmende (pun intended) til de kommende år. Det vil helt sikkert give fornyet interesse for lystfiskeriet på Fyn og omegn.

https://www.tv2fyn.dk/

Svar fra: RapAnden d.10-04-2019 12:21:53
Ikke brugt svar
.....hvis man var i sit kritiske og bitre humør (heldigvis som oftest) kunne man prøve at gætte på, hvor mange af dem der bliver fanget i “lyst-erhvervs-fritids-garnfiskere” og lavet til sorte penge...(arj jeg ved godt, jeg skal huske at have den positive hat på, og være glad på andres vegne osv :-)
Mvh Ole

Svar fra: Ukendt Bruger d.10-04-2019 12:46:11
Ikke brugt svar
Og så tager ålekragen vel også sin ufortjente andel.
MEN Michael, jeg glædes også hvert år på denne tid, af samme årsag som du, over alle de frivillige og lønnede gerninger, som samlet giver os flere fisk at ærgre os over, at vi fanger få få af. Smiler
Mvh
Saja

Svar fra: Michael Ladefoged d.10-04-2019 12:48:51
Ikke brugt svar
Det kan du have en pointe i, Ole, men omvendt kan man sige at alternativet er ingen udsatte fisk. Forhåbentligt slipper der et par stykker videre ud, som om "enkeltkrogede" så kan være heldige at få fat på.

Man kan da have lov at håbe :D

Svar fra: Michael Ladefoged d.10-04-2019 12:49:46
Ikke brugt svar
Haha Saja, alt for rigtigt...

Svar fra: simon agerholm d.10-04-2019 17:21:43
Ikke brugt svar
Ægte kyst-P&T :-)
Man må håbe, at de gigantiske udsætninger, ikke udvander den genetiske arvemasse, og på længere sigt, påvirker naturlige gydebestande negativt..
Langt hen af vejen, er det jo at sætte Darwin ud af spil, og lade selv de 2. og 3.hurtigste knallerter på havnen, overleve..

Svar fra: mos d.10-04-2019 19:44:42
Ikke brugt svar
Jeg kan ikke rigtig gennemskue strategien.
Er det smolt lavet på elfiskede fynske moderfisk, der er klækket og opfostret indendørs?
Er det “ andre tilkøbte” ekstra havørreder?
Hvordan er udsætningsstrategien i forhold til tidligere? ( især 90’erne)
Blev der ikke tidligere suppleret med fangsklare størrelser udsat direkte på kysten?
Jeg synes det er en spændende debat, og det er fedt at gydevandløbene er forbedret væsentligt.

Svar fra: tarutta d.10-04-2019 20:36:28
Ikke brugt svar
Man skal være mere end almindelig alternativt begavet, hvis man sammenligner målrette avlsarbejde med P&T.
P&T er opdræt af fangstklare ørreder, for hvem livet er mellem 3 og 9 år i små kummerlige damme, hvor de fodres med foderpiller lavet af vildfangne fisk fra verdenshavene + slagteri affald + højtforabejdet soya fra Sydamerika, hvor man gladelig rydder regnskoven for at gøre plads til soya bønne marker. Der går 7 foderenheder på at lave 1 foderenhed, hvilket er en ret dårlig forretning, men det skider man jo på. Naturen det billige skidt, er der alligevel ingen der bryder sig om, så længe man kan få sine egne behov opfyldt, så fuck da det lort som vi efterlader til vores børn og børnebørn.
Det er selvfølgelig også nemmer af sige fuck det frem for at gøre noget ved det, for så skal vi jo aktivt til at foretage os noget.
Så hellere lave grin med det og proklamere at man kører firhjulstrækker uden partikkelfilter der kører 10 km på en liter og man bare er verden største røvhul. https://www.youtube.com/ skru godt op og nyd den :-)

Svar fra: simon agerholm d.10-04-2019 21:10:13
Ikke brugt svar
HVIS der er potentiale til mere naturlig gydning i de fynske vandløb, er det faktisk noget man skal overveje.. Er det en god idé, at fjerne moderfiskene fra åen (som de netop har klaret at finde hjem til), og ovenikøbet elfiske, over så kort en periode, at man hverken får de tidlige eller sene opgængere med ??
Generelt vil man elfiske mest, hvor det er lettest, og hvor der måske endda er en unaturlig stor ophobning af tilbagevendte udsætningsfisk (som har en præget tendens, til at stå netop dér i åen) .. Er det klogt ? Genetisk, er det ikke optimalt, og man risikerer at avle i stor stil på fisk, som på længere sigt udvander de bedste gener.. Så vidt jeg husker, forsøgte man på et tidspunkt med ret store udsætninger i selve Karup Å, men det gav ikke rigtig noget - og den gamle stamme, dominerer nu igen :-) .

Man skal være mere end alternativt begavet, hvis man ikke ser længere, end til fangsten af den næste 43 cm havørred på kysten :-) :-)

Vejen frem, er en naturlig bestand, og derfor bør der til enhver tid bruges LANGT flere penge på restaurering af bække og åer, end på mundingsudsætninger... Så hellere yngeludsætning, de rette steder.. Iøvrigt er alle de smolt der hældes ud, skabt på dambrug, og fodret op, og beskyttet, i alt for voldsom grad.. Det kræver at man er mere end alternativt begavet, hvis man ikke kan se problematikken :-)

Svar fra: sølvglimt d.10-04-2019 21:44:53
Ikke brugt svar
Kan man ikke bare udsætte færre fisk i en større størrelse, og så sørge for de er sterile, det vil vel også resultere i "overspringer".

Svar fra: sølvglimt d.10-04-2019 21:46:20
Ikke brugt svar
resultere i flere overspringer, skulle der stå. :-)

Svar fra: simon agerholm d.10-04-2019 22:19:54
Ikke brugt svar
Sølvglimt :
Det kommer an på hensigten :-)
Udsætter du store fisk, og endda sterile af slagsen - KAN de måske konkurrere om føden, med de helt naturlige fisk ?
Til gengæld, forurener de så ikke genetisk..
Gad vide hvor mange fangster sådan 400 tusind smolt giver, og hvor mange frugtbare ekstra gydninger giver det, som resulterer i et slutprodukt i form af naturlig smolt (med et genetisk ret ensporet ophav) ? Hvad er omkostningen per fangst/gydefisk, hvad har den kostet, hvordan har opfiskningen, strygningen, fodringen, avlen, udsætningen det egentlig - eksempelvis i et CO2 regnskab? .. Hvor stort et "spild" er der, hvis vi endda tillader os at anskue denne fisk, som en fødekilde, for mennesker ? .. 2+2 er ikke bare 4, hvis man tillader sig at bruge topetagen.

Svar fra: tarutta d.10-04-2019 22:23:57
Ikke brugt svar
Sølvglimt.
En overspringer er ikke en steril fisk.
Det er en fisk der fra naturens side, springer en eller endda flere gydninger over. Men steril, er den ikke.
Og nej tak.
Opdrættet er desværre en nødvendighed så længe at det er tilladt at bruge diverse sprøjtemidler og overgøde landbrugsjorden i DK.
Optimalt burde enhver Dansk å og bæk, være egnet for gydning, men det er ikke tilfældet i landbrugslandet Danmark.
Da jeg blev født, var det som nummer 4.855.??? i Danmark. I dag er der en million ekstra Danskere at brødføde, men vi laver stadig 33-75% flere fødevarer end vi selv skal bruge. P&T fiskeri, er en industriel luksus vi tillader os, fordi vi siden dengang har fået flere penge og mere tid. Faktisk er den ugentlige arbejdstid reduceret med hele 5,5 timer. Vores infrastruktur har gjort det muligt for størstedelen af arbejdsstyrken at transportere os med til stadighed mere driftsikre biler til og fra arbejde og moderne hjælpemidler har effektiviseret husholdningen i en grad så vi har tid til at stikke af og selvrealisere os på bekostning af naturen om vi vil det eller ej.
Det er så let at forsvare sit eget svineri med at sige andre sviner mere. Sandheden er bare ikke altid den samme, men de færreste gider vel sætte sig ind i problematikken, de skider hellere videre i egen rede og klarer den dårlige samvittighed med at fylde en affaldspose med andres affald en gang om året.

Svar fra: Ukendt Bruger d.11-04-2019 12:07:08
Ikke brugt svar
Ahhh Simon, det her er sq for let gennemskueligt.
Du lagde et kødben ud foran tarrutta, som greb det som du havde forventet.
Du har tidligere beskyldt andre på sitet for at "trolle", men lige her er det vist dig der er på samme sti. Du provokerer for at få et modsvar, som du kan føre en debat ud fra.
Og det i en andens tråd.
Gå nu en tur rundt om dine søer, og glæd dig over naturens drift mod sommer, og find den ro, som kan skåne os andre for den slags trollerier. Smiler
Mvh
Saja

Svar fra: mos d.11-04-2019 17:55:18
Ikke brugt svar
Personfnidder ødelægger mange tråde, og er ganske trættende for de fleste andre.
Er der slet ikke nogle, der med tal, moderfisk ophav mm kan give et overblik i udviklingen af udsætninger omkring Fyn?

Jeg spørger fordi jeg fornemmer, at der i 90’erne måske var flere fisk, men er usikker på årsagen. Var det direkte kystudsætninger af fangstklare 40 cm ørreder?....
På den måde kan fiskeriet jo godt være gået tilbage, mens naturen er gået frem:)

Svar fra: renefrh d.11-04-2019 19:23:28
Ikke brugt svar
Tidligere har man praktiseret udsætninger af ørreder direkte på kysten, men dette er man gået bort fra

I dag udsættes yngel, 1/2 års, 1 års og smolt i henhold til plan for fiskepleje

Grunden til man næsten altid elfisker over en kort periode er at dambrugeren har svært ved at holde fiskene i live uden der går svamp eller andet i dem hvis man startede elfiskeriet allerede i august eksempelvis

Alle udsætninger i dag foretages ud fra moderfisk opfisket i egne vandløb, men i nogle tilfælde kommer der naturligvis til og foregå udsætninger af stammer fra andre lokale vandløb.

Den største forhindring mod effektiv gydning i den del af landet jeg bor er faktisk sandvandring. Den er så massiv at gydebankerne simpelthen er sandet til når ørrederne vandrer op og vil gyde, eller gydningen lader sig gøre og æggene så efterfølgende kvæles i sandet :-(

Nogle foreninger har foretage finneklio af de udsatte ørreder, og der er intet belæg for det netop skulle være disse der elfiskes efterfølgende og avles videre på i flere generationer

Derudover er der restriktioner på fordelingen mellem de forskellige årgange af fisk der anvendes til strygningen, der må ikke kun anvendes enkelte store fisk af ældre årgange. Selvom man oftest kunne klare sig med måske 15-20 hunner på 70+ cm

Derudover er flere foreninger begyndt og indtage selv mindre bækørreder til strygningen. For og forsøge og få nogle af disse gener ind i udsætninngs fiskene. Det samme gør sig gældende for små sniger hanner

Håber det gav lidt mere info om hvordan det foregår i praksis, arbejdet har stået på så mange år at man har draget sig en del erfaringer og trække på

Svar fra: mos d.11-04-2019 21:47:43
Ikke brugt svar
Hej Rene
Tusind tak for det grundige svar. Sandvandring kender vi alt for godt, herovre i “lakselandet”. Det er desværre vel nærmest urealistisk at undgå, så længe der skal dyrkes landbrug. Jeg ved ikke om spuling eller rivning af bankerne er bedst, men et problem er det i hvert fald. Fedt med de mange fjernede spærringer og nye gydestryg :)

Svar fra: simon agerholm d.12-04-2019 07:25:48
Ikke brugt svar
Saja : Det er en holdning :-)
I praksis er de udsætninger til, for at kystfiskerne skal fange noget, og lokke nogle turister til.. Øges antallet af gyde og opvækstområder ikke tilsvarende, er det bare en lille tis-sjat i bukserne.
De her "ensporede havørreder", har et væld af svagheder, og har ikke været gennem en naturlig selektion, altså hvor de svageste og dummeste er gået til i tide - den genetiske pulje tilføres derfor i værste fald noget skidt (HVIS enkelte opnår en gydning) .. Jeg kan godt huske de udsætninger på Sjælland, hvor man lavede det samme.. Man kunne nærmest stille klokken efter, hvornår man skulle fiske, for de kom tilbage til udsætningsområdet, i stimer - typisk anden uge i september. . Det er udsætninger, som skal understøtte det rekreative fiskeri, og der skal laves forretning (turister) på dem - altså bare P&T i naturen, på bekostning af de naturlige fisk, som skal kæmpe med disse (ofte unaturligt store) smolt, om føden.
Og ja, sæt en eller anden til at regne på miljøbelastningen ved at skabe et kilo havørredfangst, på den her måde - det vil se trist ud :-( .. Vejen frem, er ene og alene at få åerne til at producere selv, hvor de kan, og HVIS de kan.

Svar fra: tarutta d.12-04-2019 16:10:08
Ikke brugt svar
Og ja, sæt en eller anden til at regne på miljøbelastningen ved at skabe et kilo havørredfangst, på den her måde - det vil se trist ud :-( .. Vejen frem, er ene og alene at få åerne til at producere selv, hvor de kan, og HVIS de kan.

Sæt der efter den samme til at se på miljøbelastningen ved et kilo put and take regnbueørred og så er trist pludselig vendt til fryd og gammen.
At producere 1 kilo fangstklar regnbueørred til en put sø, forurener og belaster miljøet 10.000 gange så hårdt som at producere 1 kg smolt til udsætning i vandløbene.

Svar fra: simon agerholm d.12-04-2019 22:00:47
Ikke brugt svar
Tarutta :
Det er så bare faktuelt forkert :-)
Din viden er åbenbart sparsom på dette område.

Blandt end del af dem, der har arbejdet med, vandløbspleje i mange år, er der en hvis skepsis overfor det, at man høster havørreder, som ENDELIG har fundet tilbage - og ofte udsætter dem andre steder.. Er der egnede gydeområder i det givne vandløb (som ikke benyttes), forstår jeg den bekymring... Desuden kommer vi altså ikke udenom, at der skabes ALT for mange smolt, fra få vildfisk, og at det genetisk er dumt, og udvander genpuljen (også selvom man anvender 25 hanner og 25 hunner) .. Overlevelsesgraden indtil udsætning er alt for høj, og de smolt der udsættes, er oftest større end de naturlige, som derfor får en hård konkurrence .. At de massive udsætninger så ovenikøbet gang på gang har vist sig, IKKE at give nye gydebestande af betydning, gør det kun endnu mere til det som det ER : Nemlig P&T på kysten, på bekostning af de naturlige ørreder ... Brug pengene på at skabe gyde og opvækstområder, hvor man kan - og erkend at vi lever i et industrisamfund, og ikke længere kan eller vil føre alt tilbage til stenalderen.

Svar fra: dytti2 d.13-04-2019 08:52:37
Ikke brugt svar
Michael ladefoged - Det var sq da dejligt nyt :-)
Det er skønt når det er nogen, der gider bruge deres tid på sådanne projekter.
Keep up the good work :-)

Svar fra: redvultur d.13-04-2019 10:34:14
Ikke brugt svar
Når tråden nu er havnet i en halvreligiøs teoretisk diskussion, så lad mig lige give mit besyv med.

Det darwinistiske mantra “Survival of the fittest” betyder IKKE at stærkeste individ overlever, men at de tilpassede gener har en lidt bedre chance. At stærkest er bedst hører mere til i fascistiske tanker.

Og man kan jo så diskutere om man overhovedet skal forsøge at genudsætte, for uanset størrelse er det jo en indblanding fra mennesket side. Leveforhold er aldrig statiske og er en art fortrængt, udryddet eller opfisket, så har har den i følge fundamentale Darwinister fejlet. Heldigvis er de flestes syn lidt mere nuanceret.

Mht udvanding af genpuljen, så er der nok mere bekymrende steder at sætte ind. Vi menneskers genpulje bliver vel også svagere og svagere hverdag vi afhjælper eller kurere skavanker og sygdomme. Havde jeg, som brillebære, levet i jæger/samler stenalder, så ville jeg have levet at snegle og muslinger, med dårligere forplantningschancer end de jægere. der var i stand til at se et dyr, som følge.

Så uanset om det er udlægning af gydegrus, udsætning af smilt eller udsætning af større fisk, så kan man ikke bruge Darwin som argument. Kun egne interesser, økonomiske eller rekreative...

Skulle man være af en anden mening end mig, så er det IKKE ensbetydende med at man er småt begavet, kun at man er uenig.

Svar fra: redvultur d.13-04-2019 10:37:17
Ikke brugt svar
Og det uanset om man hedder Simon Agerholm eller Steen V Knudsen...

Svar fra: mukke d.23-04-2019 12:07:59
Ikke brugt svar
"Skulle man være af en anden mening end mig, så er det IKKE ensbetydende med at man er småt begavet, kun at man er uenig".

Dejlig formulering.
DEN burde være en overskrift på FB :-D

Svar fra: Ukendt Bruger d.24-04-2019 12:21:07
Ikke brugt svar
Hvor har du dog ret mukke
Og de folk jeg er uenig med, er i virkeligheden dem, som har lært mig mest.
Det kræver kun at man gider lytte, frem for at argumentere blindt. Smiler
Mvh
Saja

Svar fra: redvultur d.24-04-2019 15:22:53
Ikke brugt svar
Takker for de pæne ord, det er mest fordi min erfaring siger mig at jeg ofte ta’r fejl, men at det sjældent afholder mig fra at have en mening......

Svar fra: tarutta d.24-04-2019 18:39:58
Ikke brugt svar
Hmmm. Har du også stemt på LLR redvultur? :-)

Svar fra: redvultur d.24-04-2019 20:24:19
Ikke brugt svar
Steen: Godt argument....den må du virkelig have tænkt over længe....

Svar fra: tarutta d.24-04-2019 22:30:15
Ikke brugt svar
Nahh, den lå vist lige til højrebenet ;-)

Svar fra: redvultur d.25-04-2019 08:12:55
Ikke brugt svar
Steen: nå, men du ramte ved siden af.....

Svar fra: bennylaarsen d.25-04-2019 19:55:15
Ikke brugt svar
det er så ikke første eller sidste gang.

Svar fra: tarutta d.26-04-2019 00:15:22
Ikke brugt svar
Det er det bestemt ikke bennylaarsen.
Det der kendetegner ægte succes, er dem der tør.
Det giver øretæver fra tid til anden fra dem der ikke tør, men den dag man får succes, kan man jo bare grine af dem der sidder tilbage og ikke turde, men holder stille på rute 00 der fører direkte til nærmeste put and take hvor risikoen for et naturødelæggende fænomen altid er til stede. Motto i P&T jeg turde ikke satse på hende den lækre, så jeg valgte den fede haleløse uden god smag, konsistens og værdighed. Velbekomme :-P

Svar fra: Hardy u d.26-04-2019 08:47:01
Ikke brugt svar
Jeppe på bjerget (tarutta) kom nu ned.

Svar fra: redvultur d.26-04-2019 15:15:18
Ikke brugt svar
Øøhh nu bliver jeg da lidt i tvivl.... betyder det, at når jeg ikke har stemt LLR at jeg så tør få ægte succes??
For det er vel ikke ens egen succes, der bliver omtalt som ægte succes?? Altså hvis man bliver nød til selv at påpege ens mod og succes, hvor tydelig er den så? Og er den ægte??

Få svaret på det og andre spørgsmål i næste uges afsnit af (hav)skum...

Svar fra: redvultur d.26-04-2019 15:21:31
Ikke brugt svar
m.youtube.com

Svar fra: bennylaarsen d.26-04-2019 16:38:57
Ikke brugt svar

så har jeg da succes for jeg tør.. dog burde jeg nok ha tjekket om bjælken sad fast av av.. ;-)

Du skal logge dig ind, for at kunne svare eller lave egne indlæg.

Er du ikke allerede oprettet, kan du oprette en konto ganske gratis.

Top 10
tarutta4857
udland664785
Bersaerk4754
redvultur4742
toraa4731
bennylaarsen4730
renefrh4671
Jan R. Jensen4650
Kust#64642
simon agerholm4641
Målinger
Fisk og Ferie
Tangeværket
Åernes tilstand i den nye struktur
Jagt
Konkurrence
Hornfisk
Grejindkøb
Fisketegnsmidler
Føler fisk smerte?
Fisketegn
Flere målinger
Links
Links ialt: 120
fiskeatlas.dk
Fly Fishing History
Steen Ulnits
The Complete Angler ...
Henrik Leth
Niels Vestergaard
Dansk Amatørfiskefor...
Danmarks center for ...
Camping and Cooks
DSF
Flere links
Kontakt